Curtea Constitutionala a Cehiei a anuntat marti ca Tratatul de la Lisabona este conform cu legea fundamentala a tarii, conditie necesara pentru ratificarea completa a actului si alegerea viitorului presedinte al Uniunii Europene. Urmatorul pas este ca si presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, sa semneze documentul, scrie AFP, citata de HotNews.ro.

Instanta de la Brno, a carei decizie era asteptata cu mare interes de cele mai importante cancelarii europene, a inlaturat, pe 3 noiembrie, ultima bariera in calea ratificarii de catre Cehia a tratatului comunitar.

Cehia este ultima membra a Uniunii Europene care nu a incheiat inca procesul de ratificare a documentului. Verdictul Curtii Constitutionale netezeste insa drumul Tratatului spre ratificare, cu atat mai mult cu cat Consiliul European a anuntat la finele saptamanii trecute ca a cazut de acord sa accepte exceptia ceruta de presedintele Republicii Cehe pentru a putea semna documentul.

Adversar declarat al Tratatului de la Lisabona, presedintele ceh ceruse o derogare de la Carta drepturilor fundamentale, pentru a preveni retrocedarea bunurilor germanilor din regiunea Sudeta, confiscate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Derogarea ia forma unui pararaf adaugat protocolului deja existent din 2007 si care acorda doua derogari similare Marii Britanii si Poloniei. Protocolul ceh va fi ratificat de toate statele membre la urmatoarea modificare a Tratatului, probabil cu ocazia aderarii Croatiei la Uniunea Europeana, in 2011.

In aceeasi zi in care liderii europeni au declarat ca s-au gasit formulele de compromis care sa dea satisfactie Cehiei, Franta si Germania au anuntat ca vor sustine acelasi candidat la presedintia Uniunii Europene. Tot vineri, la finele reuniunii sefilor de stat si de guvern din UE, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a afirmat ca Tratatul va fi ratificat pana la sfarsitul anului.

Conservatorii britanici, aflati in opozitie, au recunoscut si ei, pe 2 noiembrie, ca s-ar putea sa nu mai poata organiza un referendum asupra Tratatului de la Lisabona, asa cum isi propusesera pentru situatia in care vor castiga alegerile de la anul si Tratatul nu va fi in vigoare in acel moment.

"As vrea sa tin in viata perspectiva unui referendum pentru cat mai mult timp cu putinta. De aceea am sperat tot timpul ca presedintele Klaus nu va semna Tratatul," a spus liderul conservator David Cameron ca raspuns la o intrebare din partea presei. "Dar se pare ca vremurile se schimba si vom raspunde in legatura cu aceasta situatie atunci cand va fi cazul," a mai spus el.

Surse: HotNews.ro, Deutsche Welle, RFI, EurActiv.com